11 Kasım 2013 Pazartesi

KAPAMA (KUZU KAPAMA)

                    Ben Ankara Kızılcahamam'lıyım". Kapama "aslında "kuzu kapama" ,"küp"te denir  Kızılcahamam'a ait bir et yemeğidir. Ben çook severim.
                    Bu hafta sonu annem kapama yapalım dedi. Kardeşlerimi de çağırdık ve bir aile yemeği yedik. Çok keyifliydi çok şükür. Asıl amacı  yeni gelinimize bizim meşhur kapamayı tanıtmaktı. Bu yemek genelde böyle kalabalık özel günlerde yenildiği için nadiren yapılır dolayısıyla gelinimize tattırmak bahanesiyle biz de uzun zaman sonra kapama (küp) yedik.
                     Ben de bloğumda yayınlamak için değişik bir şey buldum ve   yemeğimizi başkalarına tanıtacağım  diye çok mutlu oldum. Her anını fotoğrafladım. Size sırasıyla anlatacağım.

                   Küp aslında kuzu etiyle yapılır ama bizimkiler kuzu eti sevmediği için(ben bayılırım) annem dana etiyle yaptı.

Malzemeler:

*Küpün alacağı kadar kemikli et
*arpacık soğan (5-10 tane)
*pirinç(1 kilo kadar kullandık)







Bu etleri ve soğanları küpün içine aralarına tuz dökerek karışık bir biçimde yerleştiriyoruz. Daha sonra küpü ters çevirip derin ve geniş bir tencereye yerleştiriyoruz. Bizim geniş tenceremiz olmadığı için  derin bir tencereye koyduk. Küpün dışına bir kaç et parçası koyduk ki pişip pişmediğini buradan kontrol edicez.



 
Bu şekliyle yaklaşık 4,5-5 saat ocakta kalıp pişiyor. Bu esnada suyu azaldıkça sıcak su ilave ediyoruz.
 
 
Daha sonra tenceremiz geniş olsaydı bu küpün etrafındaki suya yıkanmış pirincimizi salacaktık ama bizim tenceremiz buna uygun olmadığı için biz küpün etrafındaki suyu başka bir tencereye aldık ve pilavımızı orda pişirdik.
 
 
 
 
 
 
Pişen pilavı  başka bir tepsiye aldık ve ortasına küpümüzü yerleştirdik.




Küp sofraya bu şekilde gelir ve sofrada küpün içindeki et pilavın üzerine boşaltılır ve herkes aynı tepsiden afiyetle yer.
 
 
 
AFİYET OLSUN.....

3 yorum:

  1. Ellerinize sağlık çok leziz görünüyor :)

    YanıtlaSil
  2. Ankara/Güdül/ Tahtacıörencik Köyü : Yöresel Kapama yemeği tarifi


    http://tahtaciorencikliyiz.blogspot.com.tr/2013/12/tahtacorencik-koyu-geleneksel-yemegimiz.html

    YanıtlaSil