5 Kasım 2013 Salı

Glisemik indeks...

                  Son günlerde bir kaç kez glisemik indeks terimi bazı konuşmaların içinde kulağıma geldş.Ben anlamını bilmediğim için bir araştırıyım dedim.Okuduklarımdan özetle bir şeyler paylaşmak istiyorum.

                  Glisemik indeks bsinlerin karbonhidrat değerlerinin kan şekerini ne değerde yükselttiğini ifade eden bir terim. Besinlerin eğer bir besin kan şekerini hızlı yükseltip hızlı bir şekilde indiriyorsa o besinin glisemik indeksi yüksek demektir ki bu durum vücut için zararlıdır.Diyabet vekarın bölgesinde yağlanmaya sebep olmaktadır.Eğer besin  kan şekerini yavaş yükseltip yavaş yavaş düşmesine sebep oluyorsa besinin glisemik indeks değeri düşük demektir ve bu tür besinler sağlık için faydalı ve bunlar tercih edilmelidir.Özellikle diyet yaparken buna göre besin alınırsa tokluk hissimiz daha uzun sürüyor.Bu durum sporcular için de çok önemli. Kan şekerinin hızla düşmesi sporcunun performansını kötü etkileyeceğinden kan şekerinin yavaş yükselmesi ve yavaş düşmesi kan şekerini dengeli  tutacağından sporcu performansı için önemlidir.
    
                 Gelelim hangi gıdanın glisemik indeks değeri nekadar????


Düşük Gİ55 veya daha azbarbunya, nohut, kuru fasülye, mercimek, fındık, elma, portakal (çoğu meyve ve sebze), makarna, Kepekli ekmek
Vasat Gİ56 - 69esmer pirinç, şeker kamışı, çavdar ekmeği, muz (ham), dondurma, fırında patates
Yüksek Gİ70 veya daha yüksekpatates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz(olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi, mısır gevreği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder