18 Kasım 2013 Pazartesi

Aşure nasıl yapılır..

                     Aşure ayında aşure yapmadan olmaz. Tabiki aşure yapıp da bunu sizinle paylaşmamak ta olmaz.Yalnız şöyle bir durum var bu kez aşureyi ben yada annem yapmadı. Kız kardeşim yapmış ve benim bloğum için fotoğraflamış. Haftasonu ben de bu tarife göre yapacağım ama o zaman kadar sizinle paylaşmadan duramadım.
                     Bence lezzetli olmuş, kıvamı da yerinde bu tarifi uygulayın derim.




Aşure nasıl yapılır.

Malzemeler:

* 2 su bardağı yarma
* 1 su bardağı nohut
* 1 su bardağı kuru fasulye
* 1 kase fındık
* 1 kase ceviz
* 1 kase kuru kayısı
* 1 kase kuru üzüm
* 1 kase kuru incir
* 17 su bardağı su
* 2 Su bardağı şeker


 Yapılışı:


---Bir gün öncesinden nohutu ve fasulyeyi ıslatıyorsunuz.Aşureyi yapıcağımız gün yarmayı en temiz su çıkana kadar yıkıyoruz ve bir tencerede 17 su bardağı su ile kaynamaya alıyoruz.
---Sıcak su ile kuru inciri,üzümü,kayısıyı ıslatıp 1 saat kadar bekletiyoruz.
--- Ayrı ayrı tencerelerde nohutu ve fasulyeyi de kaynatıyoruz. Düdüklü tencere de kullanabilirsiniz ama yine  ayrı ayrı kaynatmanız gerekir.
 ---Ondan sonra yarmalar iyice haşlanıp özlü hale geldikten sonra  içine haşlanmış fasulye ve nohutu sularını süzerek ekliyoruz.


Daha sonra bir müddet(yarım saat olabilir) bütün malzemeyi birlikte kaynattıktan sonra şekerini ilave ediyoruz .
 
 
 
Şekeri ile birlikte de 10 dk. kaynattıktan sonra(hala kaynamaya devam ederken)  kuru üzümü,küp doğranmış kuru kayısı ve inciri ekliyoruz.



 
Bir süre de bunlarla kaynatıyoruz. 
 
 
 
 
En son fındık ilave ediyoruz ve aşuremiz servise hazır hale geliyor.
 

 
 
 
 
 
 

13 Kasım 2013 Çarşamba

Yine bebek şekerleri,lavanta kutuları,nikah şekerleri....

Daha önce size bahsetmiştim. Kardeşim bebek şekeri, nikah şekeri, doğum günü şekerleri, lavanta keseleri yapıyordu. Hala devam ediyor ve yeni yaptığı şeyleri sizlerle tekrardan paylaşmak istedim...



















12 Kasım 2013 Salı

Yarın aşure günü,aşure günü ne yapmalı?

                      Bildiğimiz üzere Muharrem ayı içerisindeyiz ve bu ayın 10.günü Aşure günü olarak adlandırılmıştır. Aşure kelime anlamı olarak onuncu manasındadır.Bu yıl miladi takvime göre ise aşure günü 13 Kasım Çarşamba ya denk gelmektedir.

                        Muharrem ayı dinimizce önemli bir aydır ve bu ayın 10. günüde birçok önemli olay meydana gelmiştir..Bunlardan birkaç tanesi; Hz. Yusuf'un kuyudan çıkarılması, Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi ve firavunun helak olması, Hz. İsa'nın doğması ve göğe çıkarılması, Hz. Yunus'un balığın karnından çıkarılması, Hz. Nuh'un tufandan kurtulması....

                       Bugün içerisinde yapılacak ve bize sevap kazandıracak güzel şeyler vardır. Ben size onları kısaca sayıyım.

                    * Bugün oruç tutulmalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bugün oruç tutan kimsenin bir yıllık günahlarının affedileceğini müjdelemiştir.

                    *  Bugün sıla-i rahim(akraba ziyareti) yapılmalıdır.

                    *   Bol sadaka verilmelidir.

                    *   Çocuk sevindirilmelidir.

                    *   Selam verilmelidir.

                    *   Gusletmelidir. Hadis-i Şerifte bugün gusleden günahlarından temizlenir buyuruyor.



NOT: Bilgileri sorularıma her zaman cevap  bulduğum bir site olan http://www.dinimizislam.com/ sitesinden okudum.



11 Kasım 2013 Pazartesi

KAPAMA (KUZU KAPAMA)

                    Ben Ankara Kızılcahamam'lıyım". Kapama "aslında "kuzu kapama" ,"küp"te denir  Kızılcahamam'a ait bir et yemeğidir. Ben çook severim.
                    Bu hafta sonu annem kapama yapalım dedi. Kardeşlerimi de çağırdık ve bir aile yemeği yedik. Çok keyifliydi çok şükür. Asıl amacı  yeni gelinimize bizim meşhur kapamayı tanıtmaktı. Bu yemek genelde böyle kalabalık özel günlerde yenildiği için nadiren yapılır dolayısıyla gelinimize tattırmak bahanesiyle biz de uzun zaman sonra kapama (küp) yedik.
                     Ben de bloğumda yayınlamak için değişik bir şey buldum ve   yemeğimizi başkalarına tanıtacağım  diye çok mutlu oldum. Her anını fotoğrafladım. Size sırasıyla anlatacağım.

                   Küp aslında kuzu etiyle yapılır ama bizimkiler kuzu eti sevmediği için(ben bayılırım) annem dana etiyle yaptı.

Malzemeler:

*Küpün alacağı kadar kemikli et
*arpacık soğan (5-10 tane)
*pirinç(1 kilo kadar kullandık)







Bu etleri ve soğanları küpün içine aralarına tuz dökerek karışık bir biçimde yerleştiriyoruz. Daha sonra küpü ters çevirip derin ve geniş bir tencereye yerleştiriyoruz. Bizim geniş tenceremiz olmadığı için  derin bir tencereye koyduk. Küpün dışına bir kaç et parçası koyduk ki pişip pişmediğini buradan kontrol edicez.



 
Bu şekliyle yaklaşık 4,5-5 saat ocakta kalıp pişiyor. Bu esnada suyu azaldıkça sıcak su ilave ediyoruz.
 
 
Daha sonra tenceremiz geniş olsaydı bu küpün etrafındaki suya yıkanmış pirincimizi salacaktık ama bizim tenceremiz buna uygun olmadığı için biz küpün etrafındaki suyu başka bir tencereye aldık ve pilavımızı orda pişirdik.
 
 
 
 
 
 
Pişen pilavı  başka bir tepsiye aldık ve ortasına küpümüzü yerleştirdik.




Küp sofraya bu şekilde gelir ve sofrada küpün içindeki et pilavın üzerine boşaltılır ve herkes aynı tepsiden afiyetle yer.
 
 
 
AFİYET OLSUN.....

sehpa örtüsü bitti....

Size daha öce çok basit bir  uç danteli yaptığımı ve  odamdaki sehpa için bir örtü yapacağımı söylemiştim.Örtümü haftasonu tamamladım ve hemen kullanmaya başladım.

8 Kasım 2013 Cuma

English home indirimi

English Home mağazalarında ve internet satış sitesinde yatak örtülerinde yüzde elli indirim fırsatı var kaçırmayın!!!!!!!

5 Kasım 2013 Salı

Glisemik indeks...

                  Son günlerde bir kaç kez glisemik indeks terimi bazı konuşmaların içinde kulağıma geldş.Ben anlamını bilmediğim için bir araştırıyım dedim.Okuduklarımdan özetle bir şeyler paylaşmak istiyorum.

                  Glisemik indeks bsinlerin karbonhidrat değerlerinin kan şekerini ne değerde yükselttiğini ifade eden bir terim. Besinlerin eğer bir besin kan şekerini hızlı yükseltip hızlı bir şekilde indiriyorsa o besinin glisemik indeksi yüksek demektir ki bu durum vücut için zararlıdır.Diyabet vekarın bölgesinde yağlanmaya sebep olmaktadır.Eğer besin  kan şekerini yavaş yükseltip yavaş yavaş düşmesine sebep oluyorsa besinin glisemik indeks değeri düşük demektir ve bu tür besinler sağlık için faydalı ve bunlar tercih edilmelidir.Özellikle diyet yaparken buna göre besin alınırsa tokluk hissimiz daha uzun sürüyor.Bu durum sporcular için de çok önemli. Kan şekerinin hızla düşmesi sporcunun performansını kötü etkileyeceğinden kan şekerinin yavaş yükselmesi ve yavaş düşmesi kan şekerini dengeli  tutacağından sporcu performansı için önemlidir.
    
                 Gelelim hangi gıdanın glisemik indeks değeri nekadar????


Düşük Gİ55 veya daha azbarbunya, nohut, kuru fasülye, mercimek, fındık, elma, portakal (çoğu meyve ve sebze), makarna, Kepekli ekmek
Vasat Gİ56 - 69esmer pirinç, şeker kamışı, çavdar ekmeği, muz (ham), dondurma, fırında patates
Yüksek Gİ70 veya daha yüksekpatates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz(olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi, mısır gevreği