29 Kasım 2013 Cuma

CUMA GÜNÜNÜN FAZİLETİ

Bugün sizlere cuma gününün faziletleri hakkında bir şeyler yazmak ve bilgi paylaşımı yapmak istedim.http://www.dinimizislam.com/ diye bir site var, daha önce de bahsetmiştim. Buradaki bilgiler hem net hem de siteye "paylaşılmasında bir sakınca görmüyoruz" diye bir ibre eklemişler. Bu benim çok hoşuma gidiyor. Çünkü bazı siteler böyle faydalı bilgileri kopyalamak ve kullanmak yasaktır diyor. Bence çok yanlış ulaşabildiği kadar fazla kişiye ulaşmalı bu bilgiler dolayısıyla her isteyen faydalanmalı.

Buyrun bakalım:

Bir hadis-i şerif meali şöyledir;



Allah katında günlerin efendisi Cuma’dır.
O kurban ve Ramazan bayramı günlerinden de faziletlidir. Cuma gününde şu beş özellik vardır:
1- Hazret-i Âdem o gün yaratıldı.
 2- O gün yeryüzüne indirildi.
 3- O gün vefat etti.
4- O günde öyle bir an vardır ki, günah veya akrabalarla ilişkiyi kesme konularında olmamak şartıyla kul Allahü teâlâdan bir şey isterse Allahü teâlâ mutlaka onu verir.
 5- Kıyamet o gün kopacaktır. Allah’a yakın hiç bir melek, hiçbir gök, hiçbir yer yoktur, hiçbir rüzgar, hiçbir dağ ve taş yoktur ki, Kıyametin kopmasına sahne olacağı için Cuma gününün heybetinden korkmasın.

***Cuma, müminlerin bayramıdır. Bugün yapılan ibadetlere en az, iki kat sevap verilir. Bugün işlenen günahlar da, iki kat yazılır.


yine başka  hadis-i şeriflerdeşöyle diyor;

Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de, Cuma günü ve gecesinde işlenilenden daha kötüsü yoktur.

Cuma günü günah işlemeden geçerse, diğer günler de selametle geçer.

Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.

Cuma günü sabah namazından önce, “Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh” okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa, bütün günahları affolur.


Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.


Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın günahları affedilir.

Kendisine Cuma namazı farz olan her müslümanın alışverişini bırakıp namaza gitmesi farzdır. Özürsüz Cumaya gitmemek haramdır. Ezan okunurken de, alışveriş yapmak mekruhtur. Halbuki alışverişin kendisi helaldir. Yani alınan mal mekruh değil, helaldir. Fakat ezan okunurken alışveriş yapılması mekruhtur.


Allahü teâlâ, bugünden itibaren kıyamete kadar size Cuma namazını farz kıldı. Adil veya zalim bir imam [başkan] zamanında küçümseyerek veya inkâr ederek Cuma namazını terk edenin iki yakası bir araya gelmesin! Böyle bir kimse tevbe etmezse, onun namazı, zekatı, haccı, orucu ve hiçbir ibadeti kabul olmaz.


Allah’a ve ahirete inanan, Cuma namazına gitsin.


Cuma namazını kılmayan kimsenin kalbi mühürlenir [iyilik yapamaz olur], gafil olur.

Büyük günah işlenmediği müddetçe, beş vakit namaz ile Cuma namazı, öteki Cumaya kadar aralarda işlenen günahlara kefarettir.






4 yorum:

  1. Paylaşım için teşekkürler :) bende dinimizislam.com dan yararlanıyorum paylaşım yasak olmadığı için

    YanıtlaSil
  2. Allah razı olsun :) birbirmiz için de hep dua edelim (: Dilimizden dua kalbimizden İman aşkı eksilmesin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah hepimizden razı olsun.Sizin de güzel duanız için teşekkür ederiz.Sevgiler...

      Sil